Sito Paleontologico "Villaggio del Pescatore"

KAJ JE PALEONTOLOŠKO NAJDIŠČE RIBIŠKEGA NASELJA?
Ribiško naselje (Villaggio del Pescatore) spada med eno izmed najzanimivejših italijanskih paleontoloških najdišč. V tej, z okamninami prepojeni pokrajini, so bili najdeni številni fosilni ostanki, vključno z dvema rastlinojedima dinozavroma, ki sta tu domovala pred 70 milijoni let; Antonio in Bruno.
KJE SE NAHAJA?
Paleontološko najdišče Ribiško naselje se nahaja v tržaški provinci v občini Devin-Nabrežina.
KDAJ JE BILO NAJDIŠČE ODKRITO?
Odkritje prvih fosilnih ostankov sega nekje v konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so nanj naleteli ljubitelji paleontologije. V začetku devetdesetih let se je začela serija izkopavanj, katerih cilj je bil odkriti in proučiti paleontološka odkritja najdišča.
KAKŠNI PRIMERKI SO BILI NAJDENI?
Tiziana Brazzatti, študentka geoloških znanosti Univerze v Trstu, je med opravljanjem geoloških meritev tega območja leta 1994, po naključju našla izdanek, ki se je izkazal za kost sprednje noge dinozavra, ostali ostanki pa so bili še vedno skriti v kamnini pod njimi; šlo je za najdbo hadrozavra, ki ga danes poznam pod imenom Antonio.
Med odstranjevanjem kamnitih blokov, v katerih je počival Antonio, se je našel še en nabor ostankov; tako se je svetu pokazal še en rastlinojedi dinozaver, ki so ga poimenovali Bruno. Bruno je, podobno kot Antonio, tudi vrsta račjekljunega dinozavra in zato prav tako spada v družino hadrozavrov.
Ribiško naselje je postalo svetovnega znanstvenega pomena, saj smo prepričani, da v sebi skriva še številne fosilne ostanke.
ZAKAJ JE PALEONTOLOŠKO NAJDIŠČE V RIBIŠKEM NASELJU POMEMBNO?
Paleontološko najdišče v Ribiškemnaselju predstavlja eno najpomembnejših paleontoloških odkritij v Italiji vseh časov. Prav tu so se med sistematično in znanstveno podprto serijo izkopavanja našli edini dinozavri skriti v stratigrafskem odseku v Italiji.
Pred tem odkritjem smo verjeli, da so pred približno 80 milijoni let na tem območju prevladovala morja in lagune, vendar nas je najdba teh plazilcev na severovzhodu Italije pripeljala spoznanja o novi geološki zasnovi tega območja. Znano nam je, da so bili dinozavri izključno kopenske živali in so zato za življenje potrebovali ogromno pokrajino, kar pomeni, da v času dinozavrov tu niso prevladovala morja; kot posledica hitrih geoloških sprememb območja, je prišlo do rekonstrukcije razmerja med vodnimin kopenskim območjem.
Poleg Antonia in Bruna so bili tu najdeni še ostanki desetih drugih hadrozavrov, po vsej verjetnosti iste vrste, morebitno nožno kost mesojedega dinozavra in krilo letečega plazilca. Najdene so bile tudi najdbe dveh krokodilov, ter več rib, rakov in redkih rastlin.
KDO JE ZA IZKOPAVANJA OBMOČJA SKRBEL?
V dogovoru s tržaško univerzo in nacionalnim naravoslovnim muzejem, je ministrstvo za kulturno dediščino delo zaupalo tržaškemu podjetju specializirano posebej za pridobivanje fosilov, Zoik srl.
Delo je bilo ob samem začetku eksperimentalno in je zaznamovalo mednarodno zgodovino paleontoloških izkopavanj.
Pobočje, na katerem so bili dinozavri najdeni, je bilo s pomočjo diamantnih žic in posebnih tehnik izkopavanja v kamnolomu, v šestih mesecih terenskega dela dobesedno ''razrezano''.
Leta 1998 se je terensko delo končalo in kamniti bloki, ki so vsebovali dinozavra Antonia, so bili pripravljeni za postopek kemične obdelave z uporabo mravljinčne kisline. Po 3500 urah dela v laboratoriju je bila razkrita ena najlepših najdb te vrste živali na svetu; popolnoma artikuliran in skoraj popoln Antonio.
Z dovoljenjem nadzorništva za kulturno dediščino Furlanije-Julijske krajine so se izkopavanja na paleontološkem najdišču nadaljevala v letu 2018. Takrat je bil najden Antonov brat, dinozaver Bruno, ki je od Antonia skoraj cel meter daljši in ga zato velja za največjega popolnega in dobro ohranjenega italijanskega dinozavra.
Brunovo izkopavanje se je končalo v letu 2019; drugi primerek italijanskega dinozavra je bil pripravljen za predstavitev javnosti.
KJE STA OKOSTJI ANTONIA IN BRUNA DANES?
Okostje dinozavra Antonija do danes hranijo mestnemu naravoslovnemu muzeju v Trstu, kjer potrpežljivo čaka na prihod brata Bruna.
YOU CAN FIND ALL THE INFORMATION ON OUR WEBSITE:
https://cooperativagemina.com
Facebook Page
Telephone: +39 3347463432