Paleolab

KAJ SE V LABORATORIJU DOGAJA?
Skupaj bomo odpirali segmente ameriških fosilnih kamnin in iskali originalne fosile.
Kamni, ki so vam na voljo, prihajajo iz Wyominga ZDA, znotraj njih pa bo mogoče najti nekaj vrst fosilnih rib. S pomočjo ostalih vodnikov boste te primerke izkopali in razvrstili, domov pa jih boste lahko odnesli kot spominek.

Preden stopimo v laboratorij, se moramo poučiti o nekaj pomembnih pojmih:

KAJ JE PALEONTOLOGIJA:

Paleontologija je zapletena in strukturirana znanost, ki preučuje vse vrste fosilnih najdb, tako živali kot rastline.
Preučevanje fosilov nam pomaga pri spoznavanju podnebnih in geografskih sprememb, ki so v preteklosti vplivale na razvoj, razširjenost in značilnosti življenjskih oblik. Tako lahko lažje razumemo zgodovino življenja in delovanje našega planeta.
Po besedah L. F. Laporte-ja, je paleontologija veja naravoslovja, ki preučuje živa bitja, ki so živela v geološki preteklosti, "njihovo identiteto in izvor, njihovo okolje in evolucijo ter kaj nam lahko povedo o zemeljski organski in anorganski preteklosti.’’
Sedimentne kamnine so edine kamnine, ki vsebujejo fosilne ostanke. Prve strani največje "knjige" vseh časov so bile napisane pred skoraj štirimi milijardami let in prikazujejo prve oblike življenja; knjiga je narejena prav iz sedimentnih kamnin.

KAJ JE FOSIL:
Izraz fosil (iz latinske besede fodere: "kopati") se v paleontologiji običajno uporablja za označevanje popolnih ali delnih ostankov organizmov, ki so nekoč hodili po Zemlji. Na splošno se uporablja kot vsak dokaz geološkega preteklega življenja (pred današnjim časom); živalski ostanki, kot so kosti, zobje, jajca, lupine, rastlinski ostanki, kot so listi, debla in cvetni prah, kakršni koli dokazi o življenski aktivnosti (preoblikovane strukture, kot so podzemni tuneli in odtisi stopal) in kakršne koli sledi povezane s hrano (koproliti).


KDO JE PALEONTOLOG IN KAJ POČNE?
Naloga paleontologa je zagotoviti ključ do razumevanja tega neizmernega "arhiva". Z analizo fosilov ima paleontolog nalogo, da rekonstruira različne stopnje evolucije zemlje in organizmov, ki so jo včasih naseljevali.
Kako pride paleontološka študija do prakse?
Ključnega pomena je razumevanje procesov fosilizacije; vse spremembe, ki vodijo k nastanku fosilnih ostankov živalskega ali rastlinskega organizma.
Fosilizacija je tako zelo zapleten in kompleksen pojav, da obstaja ločena znanost, ki preučuje vse faze, ki vodijo do nastanka fosila. Imenujemo jo tafonomija.
Vsak organizem, ko enkrat umre, se lahko fosilizira, čeprav se nekateri lažje ohranijo kot drugi: veliko lažje je najti fosilne ostanke mehkužca z lupino kot živali brez trdega okostja (na primer meduze). Mehki deli, kot so mišice ali koža, se ohranijo le v izjemnih okoliščinah, medtem ko se mineralizirani trdi deli, kot so lupine ali kosti, lažje ohranijo. Kljub temu so tudi kosti nagnjene k drobljenju in razpadanju po smrti; zaradi tega morajo biti organizmi z usedlinami prekriti hitro, saj le te preprečijo njihovo uničenje in izgubo.
Do fosilizacije pride ob hkratnem pojavu določenih okoliščin:
1. Material mora mrtvi organizem popolnoma prekriti in ostanke izolirati iz okolja. V primerjavi s prodom ali peskom je blato veliko bolj učinkovito.
2. Manjši kot je fosilizirani organizem, večja je verjetnost, da bo ohranjen v celoti in v dobrem stanju.
3. Postopki sedimentacije omogočajo pojav fosilizacije in ponavadi se ta zgodi tam, kjer se večina usedlin posade; v morskem ali jezerskem okolju. To je razlog, da je število odkritih vodnih fosilnih organizmov bistveno večje od števila kopenskih.

Odkritje fosila predstavlja le začetno fazo obsežnega dela, ki ga je treba izpeljati; najprej na terenu in nato v laboratoriju.
Naslednji korak se vrti okoli zbiranja in restavriranja odkritij. Gre za operacijo, ki se lahko izvaja na različne načine, odvisno od narave in velikosti fosilov, ki jih je treba preučiti. Ko bodo odkritja pridobljena, bodisi velikanski dinozavri ali ostanki mikroskopskih organizmov, bo način obravnave študije v bistvu povezan z namenom raziskave.

Delo paleontologa v štirih korakih:
1. odkritje
2. pridobivanje/izkop
3. priprava v laboratoriju
4. znanstvena raziskava

Kraj odkritja fosila mora biti natančno opisan. Paleontolog mora skrbno označiti položaj vsake najdbe s pomočjo fotografij in skic.

Dela izkopavanja so lahko različna, odvisno od narave in velikosti fosilov ter vrste kamnine, ki jih vsebuje. V najbolj preprostih primerih, ko skala ni posebno zgoščena, lahko primerek izvlečemo dokaj enostavno. V ostalih primerih je možna uporaba kladiva, majhnih dlet in drugih orodij; delati je treba izjemno previdno in nežno, da se fosil osvobodi kar se da nepoškodovan.
V primeru loma bolj krhkih delov se fosil stabilizira s pomočjo lepila in utrjevalcev, nato pa se ga odstrani iz prikamnine. Zelo pomembno je, da so vsi posamezni delci, ki sestavljajo fosil, skrbno pobrani, saj bo v laboratoriju sledila rekonstrukcija.
Priprava v laboratoriju: po odstranitvi fosila je treba izvesti temeljito čiščenje, da se v celoti znebimo kamnine, ki ga obdaja. Dobro opravljen postopek lahko traja več ur in razkrije še najmanjše podrobnosti organizma.
V tem primeru se postopek lahko razlikuje tudi glede na vrsto skale. Preprosto čiščenje s ščetkami, majhnimi rezalniki, mikro rezili ali tankimi jeklenimi iglami včasih zadostuje, v nekaterih primerih pa je potrebna uporaba kislin.
V tej fazi se posebna lepila uporabljajo precej pogosto. Ta lepila prepojijo in utrdijo primerek in tako povečajo odpornost najbolj krhkih delov. Posamezne drobce, ki so bili zbrani med izkopom, se bo sestavilo pozneje.
Pridobivanje in restavriranje vretenčarjev vključujeta ponovno sestavljanje različnih kosti, dokler se ne zgradi celotno okostje. Paleontolog ima le redko vse kosti primerka in v tem primeru bo nadaljeval s pomočjo rekonstrukcije in modeliranja plastičnih kosti, ki bodo dopolnile originalne dele živali.
Znanstvena raziskava
Po zaključku pridobivanja fosilov in rekonstrukcije ima paleontolog nalogo, da izvede znanstveno raziskovanje; najdbo mora na specifični ravni prepoznati in ji nato dati "ime in priimek". Rekonstruirati mora njeno življenjsko okolje in jo čim bolj natančno umestiti v pravilen geološki čas.
Ko je ta cilj dosežen, je delo paleontologa končano.
YOU CAN FIND ALL THE INFORMATION ON OUR WEBSITE:
https://cooperativagemina.com
Facebook Page
Telephone: +39 3347463432