Antonio

KDO JE ANTONIO?
Antonio je vrsta račjekljunega dinozavra iz skupine primitivnih hadrozavrov.
Znanstveno ime: Tethyshadros insularis

ZAKAJ SO GA POIMENOVALI ANTONIO?
V času izkopavanja sta na področju paleontološkega najdišča delovala dva strokovnjaka: profesor Antonio Brambati, direktor Fakultete za geologijo v Trstu in doktor Antonio Klingendrath, tehnični vodja. Njuni imeni se je hitro začelo povezovati z izkopavanjem in ideja, da se dinozavra, kot izraz spoštovanja, poimenuje prav Antonio, je bila kaj hitro odobrena.

KOLIKO JE ANTONIO VELIK?
Antonio meri 4 metre v dolžino in približno 130 cm v višino.

KOLIKO JE STAR?
Geološko gledano, je star več kot 70 milijonov let. Kot primerek ga lahko uvrstimo med odrasle ampak, vsaj za zdaj, glede njegove starosti ne moremo biti bolj natančni.

KOLIKO TEHTA?
Približno 400 kg.

KJE JE BIL NAJDEN?
Antonio je bil najden na največjem Italijanskem paleontološkem najdišču v Ribiškem naselju (Villaggio del Pescatore) v Tržaški pokrajini.

V KAKŠNEM OKOLJU JE ŽIVEL?
Po podatkih izkopavanj dinozavrov v Ribiškem naselju, lahko domnevamo, da je imelo prehodno obalno območje med sladko in slano vodo geološke strukture podobne "modrim luknjam" (znani cenotes Jukatana). Takšne strukture so značilne za kraška apnenčasta okolja, zato si lahko predstavljamo ogromna območja kopnega, povezana s toplim, plitvim morjem in obalnimi kraškimi jezeri; v takšnem okolju so po vsej verjetnosti nekoč živeli dinozavri.

V KAKŠNEM PODNEBJU JE ŽIVEL?
V tistem času je bilo podnebje precej toplejše kot ga imamo danes; živel je v tropski ali subtropski klimi.

S ČIM SE JE PREHRANJEVAL?
Antonio je bil rastlinojedi dinozaver; prehranjeval se je z rastjem, ki ga je z močnim kljunom in dobro razvito vrsto zob z lahkoto odtrgal ter zdrobil. Hranil pa se ni s tako imenovano ''travo'', saj trave, kot jo poznamo danes, v tistem času ni bilo.

KDAJ JE BIL NAJDEN?
Prve fosilne ostanke na paleontološkemu najdišču v Ribiškem naselju so odkrili ljubitelji paleontologije ob koncu osemdesetih let. Ob odkritju teh fosilov sprva niso prepoznali kot dinozavra, vendar pa je najdba v začetku devetdesetih let spodbudila serijo izkopavanj. V času izkopavanj so naleteli na anatomsko povezano okostje nog, katero je leta 1994 profesor Eric Buffettaut natančno identifical kot kosti dinozavra iz družine hadrozavrov. V istem letu je študentka Fakultete za geologijo v Trstu, med opravljanjem geoloških meritev, prav na tem območju, popolnoma po naključju, med apnenčastimi skalami naletela na izdanek, na površju katerega je bilo videti prednjo nogo fosilnega plazilca. V nasprotju s prvo najdbo je bil v tem primeru preostanek okostja skrit v kamnini; tako je prišlo do odkritja dinozavra, ki ga danes poznamo pod vzdevkom Antonio.

ALI JE OKOSTJE POPOLNO?
Razen nekaterih delov, ki se zaradi erozije površja niso ohranili, je dinozaver 90% popolno ohranjen.

ALI JE LOBANJA POPOLNA?
Lobanja je prav tako 90% popolno ohranjena.

KOLIKO ČASA JE POTEKALO DELO NA TEM PRIMERKU?
Izkopavanje na terenu, kjer je bilo najprej potrebno odstraniti približno 430 kubičnih metrov kamnite podlage in nato iz prikamenine previdno odstraniti fosilne ostanke dinozavra, je potekalo med leti 1996 in 2000. Vključno z izkopavanjem, preparacijo in pripravo v laboratoriju, je izkupiček ur, vloženih v ta primerek, ocenjen na 3710.

KAKO JE BIL SPREPARIRAN?
Preparacija je potekala kemično, z uporabo mravljinčne kisline razredčene na 5%. Vodna in kislinska raztopina sta skozi posebej izdelano opremo iztekali na primerek, počasi razjedali apnenčasto prikamnino, pri čemer pa so fosilni ostanki ostali popolnoma nedotaknjeni. Postopek se je pri vsakem koraku ustavil, saj je bilo potrebno vedno bolj vidne kosti, previdno prepojiti s snovmi, ki so jih stabilizirale in omogočile ekstrakcijo celotnega okostja v skoraj popolnem stanju.

ALI JE ANTONIO SVETU ZNANOSTI PRIKRBEL NOVE PODATKE?
Da.

KDO JE OKOSTJE ANTONIA PRIPRAVIL?
Podjetje Stoneage iz Trsta je nadziralo vsak korak izkopavanja in preparacije fosilnih ostankov Antonia. Po smernicah nadzorništva za arheološko dediščino in krajino Furlanije Julijske krajine je bilo delo mogoče dokončati v letu 2000.

KOMU ANTONIO PRIPADA?
Vse od leta 1939 so vsi fosili v lasti italijanske države in pod zaščito lokalnega nadzorništva.

KJE SE NAHAJA ORIGINALNO ANTONIJEVO OKOSTJE?
Antonijevo originalno okostje je razstavljeno v Nacionalnem Naravoslovnem muzeju, v sobi pripravljeni posebej zanj.

Tehnični direktor: dr. Flavio Bacchia
Paleontološka restavracija: Tullio Perentin, Paolo Cinquemani, Giorgio Noliani
Montaža: Roberto Cherin

Na kratko;
ZNANSTVENI PODATKI O ANTONIU
KRALJESTVO: Animalia
DEBLO: Chordata
RAZRED: Ornithopoda
NADRED: Dinosaurija
RED: Ornithischia
DRUŽINA: Hadrosauridae
ROD: Thethhadros
VRSTA: Thethysadros insularis
NAJDBA:
DRŽAVA: Italija
REGIJA: Furlanija Julijska krajina
PROVINCE: Trst
OBČINA: Duino Aurisina
LOKACIJA: Ribiško naselje (Villaggio del Pescatore)
LETO: 1994

VSE POTREBNE INFORMACIJE LAHKO NAJDETE NA NAŠI SPLETNI STRANI:
https://cooperativagemina.com
Facebook Page
Telephone: +39 3347463432